180 km – gemiddeld 30º – juni 2019
De Lahn is een 242 km lange rivier in Hessen, midden Duitsland. Net als de Moezel, mondt ze bij Koblenz uit in de Rijn. 3 dagen fietsen we over de Lahntalradweg, het mooiste stuk: van Marburg, via Wetzlar en Limburg an der Lahn naar Bad Ems. Op onze gehuurde e-bikes doorkruisen we het gebied van de Duitse adel en voorouders van de Oranjes. We logeren in heerlijke hotels en raken in de ban van deze sprookjesachtige route.
MARBURG
Marburg is al sinds 1527 een universiteitsstad. Maar liefst 25% van de inwoners is student en dat staat garant voor een levendig centrum met gezellige bruine kroegen in de eeuwenoude gebouwen.
De meest tot de verbeelding sprekende oud-studenten zijn zonder twijfel de gebroeders Grimm. Van 1802 tot 1806 studeerden ze hier Rechten. Maar tegelijkertijd begonnen ze met het schrijven van wereldberoemde sprookjes zoals Sneeuwwitje, Assepoester, Roodkapje en Hans en Grietje. Daarom eert stad het schrijversduo met het Grimm-Dich-Pfad; een route langs bekende sprookjesmotieven.

Het Landgrafenschloss van Marburg met de schoen van Assepoester
De 3 bekendste bezienswaardigheden van Marburg zijn:
- de oude binnenstad – gezellige pleintjes en straten met mooie vakwerkhuizen
- de Elisabeth kerk uit de 13de eeuw – vonden we niet heel bijzonder
- het Landgrafenschloss – flinke klim (er gaat ook een bus), majestueuze aanblik en Bückingsgarten, een fijn terras met uitzicht over de stad
MARBURG – WETZLAR 60 KM
Om 9 uur geven we onze bagage af bij de receptie en halen de fietsen uit de beveiligde stalling. Volgens het bijgeleverde Bike-line gidsje staat ons een rustige route zonder hoogteverschillen te wachten. We moeten even zoeken naar het begin van de route. Maar al gauw vinden we het Lahntalradweg bordje en staan we net buiten de stad langs de rivieroever de prachtige “skyline” van Marburg te fotografen.

Marburg gezien vanaf de Lahntalradweg
De route naar Wetzlar gaat over geasfalteerde veldwegen. We genieten van de akkers met goudgeel koren, gezellige volkstuintjes en mooie vergezichten. Af en toe kruisen we de Lahn. Die is hier niet erg breed met weelderig begroeide oevers. Mens en dier zoeken verkoeling in het water op deze warme zomerdag.

Reiger in de Lahn
We stoppen even in Roth. Hier woonde tot WO II een vrij grote Joodse gemeenschap. Midden in het dorp staat een zogenaamde Landsynagoge. Daarmee wordt een synagoge bedoeld die zich qua vorm nauwelijks onderscheidt van de omliggende woningen.
Na Roth steken we nog een paar keer de rivier over. Maar vanaf Odenhausen loopt de Lahntalradweg grotendeels vlak langs de rivier. We lunchen bij het Boothaus net buiten Giessen. Op een heerlijk terras direct aan het water eten we voor het eerst “Grüne Soße”: een populair vegetarisch streekgerecht uit Hessen. Een absolute aanrader!
Na bijna 60 km fietsen we over de Alte Lahnbrücke Wetzlar binnen. Gemakzuchtig gebruiken we de iPhone navigatie om het hotel te vinden. Maar uiteindelijk blijkt de papieren beschrijving beter de weg te wijzen. Onze bagage is ook al gearriveerd dus we gaan ons gauw opfrissen om te voet het stadje te verkennen.

De Alte Lahnbrücke uit de 13de eeuw in Wetzlar
WETZLAR
Wetzlar is nóg schilderachtiger dan Marburg. Je kijkt je ogen uit: kleurige vakwerkhuizen, barokke gevels en de robuuste Domkerk die nooit helemaal af gemaakt is. Dit is niet echt een verrassing want dit is natuurlijk waar Wetzlar bekend om staat en alle reisgidsen en websites vertellen je hierover.

Wetzlar: vakwerkhuizen met in de verte het Leica gebouw
Maar waar niks over wordt gezegd is de Lahninsel. Aan alle kanten omgeven door riviertjes en aan de voet van de Alte Lahnbrücke is de Lahninsel een heerlijke plek om te ontspannen na een dagje fietsen. Er is een Weingarten met goeie wijnen en een standaard borrelgarnituur. Én een Biergarten waar je naast allerlei soorten bier Flammkuchen kunt krijgen, pizza op z’n Duits.

Biergarten op de Lahninsel in Wetzlar
WETZLAR – LIMBURG AN DER LAHN 70 KM
Het landschap wordt langzamerhand iets minder weids omdat de heuvels hier veel dichter bij de rivier liggen. De Lahntalradweg volgt bijna de hele tijd de rivier zodat we ook vandaag geen hoogteverschillen van betekenis tegenkomen. En weer is het grootste deel van de route autovrij.
We komen nu echt in het gebied van de Hessische adellijke families. Zoals de familie Solms die al rond 1100 in Solms woonde en later ook in Braunfels. De bekendste telg uit het geslacht Solms is natuurlijk Amalia van Solms (1602-1675), de dame naar wie de oudste dochter van koning Willem-Alexander en koningin Maxima vernoemd is. Amalia van Solms trouwde met Frederik Hendrik van Oranje – de “Stedendwinger”- , broer van Willem van Oranje. Het plaatsje Solms is trouwens niet de moeite van het stoppen waard dus gauw verder naar Weilburg.

De stadspoort van Weilburg
Weilburg is meer een openluchtmuseum dan een dorp. Het begint al bij de entree: een mooi stadspoortje, zware vestingmuren en monumentale panden waar je ook kijkt.

Het kasteel van Weilburg
Het imponerende kasteel wordt ook wel het kasteel van Doornroosje genoemd en was de residentie van de familie Nassau-Weilburg. De prachtige Renaissance tuinen zijn het hele jaar door het decor van de Weilburger Schlosskonzerte.

De tuin van Kasteel Weilburg
Na Weilburg keren we terug naar de Lahntalradweg en vervolgen onze weg langs de oevers van de rivier. Tussen Weilburg en ons eindpunt van de dag Limburg an der Lahn komen we door het historische stadje Runkel. De resten van de ooit onneembare vesting zijn al van een afstand te zien. Hoogstwaarschijnlijk is deze burcht uit de 12de eeuw gesticht door Frederik Barbarossa, destijds de koning van Duitsland en keizer van het Heilige Roomse Rijk.

Het schilderachtige Runkel
Het laatste stuk gaat ons nog steeds gemakkelijk af ondanks dat we er toch al meer dan 50 km op hebben zitten. E-bike in de eco-stand, vlak terrein en gewoon de loop van de rivier volgen. En dan opeens staan we oog in oog met de prachtige Dom van Limburg. Voor het eerst deze reis zien we ook wat andere toeristen. Net als zij stoppen we om foto’s te maken.

De St.-Georgs-Dom in Limburg an der Lahn
LIMURG AN DER LAHN
Ons logeeradres is een recent gerenoveerd en verrassend hip hotel. Net zo kleurrijk als de vakwerkhuizen in de stad maar dan in 21ste-eeuwse stijl. We frissen ons snel op om de binnenstad en natuurlijk de Dom te bekijken. De St.-Georgs-Dom, gebouwd in 1280, is één van de meest opvallende middeleeuwse monumenten in Duitsland. Na de restauratie (1968-1972) werden de oorspronkelijke kleuren hersteld. Hierdoor maakt deze fascinerende kerk een onuitwisbare indruk.
We hebben vanavond gereserveerd bij Himmel und Erde, een goed familierestaurant in een kapel. Hoe toepasselijk. Het blijkt een flink eindje lopen vanuit het oude centrum maar het was de moeite waard.
LIMBURG AN DER LAHN – BAD EMS 50 KM
We verlaten Limburg zoals we gekomen zijn en genieten nog één keer van de prachtige aanblik van de Dom die boven het stadje aan de rivier uittorent. De Lahntalradweg volgt ook dit stuk van de route de rivier die op dit traject door het bosrijke natuurpark Nassau slingert. Veel van de paden zijn niet geasfalteerd maar prima te fietsen. We zien hoe langer hoe meer natuurcampings aan de overkant liggen en later horen we dat de gasten voornamelijk Nederlanders zijn. Maar nergens is het te druk, het ziet er juist wel gezellig uit: mensen die genieten van deze mooie omgeving.
Halverwege nemen we een alternatieve route. Want ons gidsje adviseert om tussen Geilnau en Laurenburg niet de Lahntahlradweg te volgen vanwege de steile weg die op sommige stukken ronduit gevaarlijk is. Het alternatieve pad langs de Lahn is weliswaar erg smal maar prima te doen.

Kasteel Nassau gebouwd door het huis Nassau voorouders van het Nederlandse en Luxemburgse koningshuis
Al van ver zien we de toren van het kasteel van Nassau. We stoppen even in het centrum maar dat is niet bijzonder. Of zijn we inmiddels verwend geraakt?
Ook het laatste stuk naar Bad Ems blijft boeien. Dit is zonder twijfel het groenste stuk van onze route. En dan plotseling, middenin die ongerepte natuur, zien we Bad Ems.

Bad Ems
Bad Ems is een erkend Heilbad. De heilzame bronnen waren al in de Romeinse Oudheid een bekend fenomeen. In de 19de eeuw was Bad Ems hét ontmoetingspunt voor de Europese adel. Die kwam hier niet alleen badderen maar hield zich ook bezig met kunst en cultuur. Richard Wagner, Victor Hugo en Goethe zijn enkele van de beroemde namen die het Kuuroord hebben bezocht.

Häcker’s Grand Hotel in Bad Ems
Wij logeren in het 300 jaar oude Kurhotel dat nog helemaal in stijl is. Enorme barokke banken en stoelen in de lounge, wit en goud pleisterwerk en geen behang maar textiel als wandbekleding. Fantastisch. Hoewel het niet ieders smaak is natuurlijk. Bij aankomst horen we dat onze bagage er nog niet is. We zijn namelijk aan de vroege kant. Maar nadat we onze fietsen hebben weggezet is de bagage al gearriveerd. De kamer is net zo weelderig gedecoreerd als de rest van het hotel en de badjassen en slippers voor de wellness liggen al klaar. Deze middag geen uitgebreide stadswandeling maar lekker relaxen in de sauna.
CONCLUSIE EN EEN TIP
Aan het eind van deze rit zijn we het roerend eens: de Lahn is een idyllische rivier met betoverende stadjes onderweg. De Lahntalradweg is absolute aanrader voor iedereen die houdt van natuur, cultuur en een relaxte vakantie. De fietstochten zijn best lang maar beslist niet moeilijk. En al helemaal niet op een gehuurde e-bike.
TIP: In Marburg, Wetzlar en Limburg an der Lahn zijn trouwens heel veel bezienswaardigheden die we helemaal niet bezocht hebben. Als je iedere dag verder trekt, heb je daar gewoon geen tijd voor. Maar je kunt natuurlijk altijd een nachtje extra blijven om te zien waarom Wetzlar optiekstad genoemd wordt of om een universiteitstour in Marburg te maken.
Wil je deze reis ook maken? Kijk dan op fietsvakantie-duitsland.nl.